Άνδρας: Καρκίνος μαστού

Ο ανδρικός καρκίνος του μαστού είναι ένας σπάνιος καρκίνος που σχηματίζεται στον ιστό του μαστού των ανδρών. Αν και ο καρκίνος του μαστού θεωρείται συνήθως ως ασθένεια που επηρεάζει τις γυναίκες, εμφανίζεται και στους άνδρες. Ο ανδρικός καρκίνος του μαστού είναι πιο συχνός στους ηλικιωμένους άνδρες, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Οι άνδρες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο έχουν καλές πιθανότητες για θεραπεία. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του ιστού του μαστού. Άλλες θεραπείες, όπως χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, μπορεί να συνιστώνται με βάση την ιδιαίτερη κατάστασή σας.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του ανδρικού καρκίνου του μαστού μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ανώδυνο εξόγκωμα ή πάχυνση στον ιστό του μαστού σας
  • Αλλαγές στο δέρμα που καλύπτει το στήθος σας, όπως συρρίκνωση, ερυθρότητα ή απολέπιση
  • Αλλαγές στη θηλή σας, όπως ερυθρότητα ή απολέπιση
  • Εκκρίσεις από τη θηλή σας

Πότε να δείτε γιατρό

Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν έχετε οποιαδήποτε επίμονα συμπτώματα που σας ανησυχούν.

Αιτίες

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τον καρκίνο του μαστού στους άνδρες. Οι γιατροί γνωρίζουν ότι ο καρκίνος του ανδρικού μαστού εμφανίζεται όταν ορισμένα κύτταρα του μαστού διαιρούνται πιο γρήγορα από τα υγιή κύτταρα. Τα συσσωρευμένα κύτταρα σχηματίζουν έναν όγκο που μπορεί να εξαπλωθεί (μετάσταση) σε κοντινό ιστό, στους λεμφαδένες ή σε άλλα μέρη του σώματος.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στους άνδρες περιλαμβάνουν:

  • Μεγαλύτερη ηλικία. Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται όσο μεγαλώνετε. Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες διαγιγνώσκεται συχνότερα σε άνδρες στα 60 τους.
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Εάν έχετε ένα στενό μέλος της οικογένειας με καρκίνο του μαστού, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε τη νόσο.
  • Σύνδρομο Klinefelter. Αυτό το γενετικό σύνδρομο εμφανίζεται όταν τα αγόρια γεννιούνται με περισσότερα από ένα αντίγραφα του χρωμοσώματος Χ. Το σύνδρομο Klinefelter προκαλεί ανώμαλη ανάπτυξη των όρχεων. Ως αποτέλεσμα, οι άνδρες με αυτό το σύνδρομο παράγουν χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων ανδρικών ορμονών (ανδρογόνων) και περισσότερων γυναικείων ορμονών (οιστρογόνα).
  • Ηπατική νόσο. Ορισμένες καταστάσεις, όπως η κίρρωση του ήπατος, μπορούν να μειώσουν τις ανδρικές ορμόνες και να αυξήσουν τις γυναικείες ορμόνες, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
  • Παχυσαρκία. Η παχυσαρκία συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στους άνδρες.
  • Νόσος των όρχεων ή χειρουργική επέμβαση. Η φλεγμονή των όρχεων (ορχίτιδα) ή η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης ενός όρχεως (ορχιεκτομή) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στους άνδρες.

Συχνές ερωτήσεις