Άσκηση: Καρκίνος μαστού

Οι γυναίκες που ασκούνται τακτικά (σωματική δραστηριότητα) έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από τις γυναίκες που δεν ασκούνται. Συνολικά, οι γυναίκες που ασκούνται τακτικά έχουν 10-20 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού από τις γυναίκες που δεν είναι ενεργές.

Πόση σωματική δραστηριότητα χρειάζεστε;

Συνιστάτε μέτρια φυσική δραστηριότητα 2-5 ώρες την εβδομάδα ή 1-2 ώρες έντονης δραστηριότητας. Αυτή η ποσότητα δραστηριότητας συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου συνολικά.

Οι μέτριες δραστηριότητες περιλαμβάνουν περπάτημα και αργό χορό. Οι έντονες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τζόκινγκ, τένις και κολύμπι. Δεν είναι μόνο η έντονη άσκηση που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες που κάνουν περπάτημα 30 λεπτών την ημέρα έχουν περίπου 3 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού από τις γυναίκες που δεν είναι δραστήριες.

Πώς μπορεί η άσκηση να σχετίζεται με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;

Η άσκηση μπορεί να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού για μερικούς λόγους.

  • Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους. Οι γυναίκες που είναι αδύνατες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση σε σύγκριση με τις γυναίκες με παραπάνω κιλά.
  • Η άσκηση μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, ώστε να μπορεί να βοηθήσει να σκοτώσει ή να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Η σωματική δραστηριότητα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία

Η σωματική δραστηριότητα κατά την ενήλικη ζωή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Οι ερευνητές τώρα μελετούν εάν η ενεργή δραστηριότητα κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία μπορεί επίσης να συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ορισμένα ευρήματα δείχνουν ότι οι γυναίκες που ήταν πιο δραστήριες ως παιδιά και έφηβες μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες που ήταν λιγότερο δραστήριες.

Άλλα ευρήματα δείχνουν ότι οι γυναίκες που ήταν σωματικά δραστήριες κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία μπορεί να έχουν ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού πριν την εμμηνόπαυση, αλλά όχι μετά την εμμηνόπαυση.

Συμβουλές για να αυξήσετε τη φυσική δραστηριότητα

Το να είσαι δραστήριος είναι καλό για την υγεία σου, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να βρεις χρόνο για άσκηση. Κάντε οποιαδήποτε δραστηριότητα που σας αρέσει που σας κάνει να κινηθείτε (για παράδειγμα, χορός ή κηπουρική).

Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να γίνετε πιο δραστήριοι. Αν μπορείτε:

  • Χρησιμοποιήστε σκάλες αντί για ασανσέρ.
  • Περπατήστε ή κάντε ποδήλατο αντί να οδηγείτε.
  • Παρκάρετε πιο μακριά από ένα κατάστημα.
  • Πάρτε το κατοικίδιό σας μια βόλτα.
  • Κάντε μια γρήγορη βόλτα.
  • Προγραμματίστε ενεργές διακοπές.
  • Φοράτε μια συσκευή κάθε μέρα για να παρακολουθείτε τα βήματά σας.
  • Χρησιμοποιήστε σταθερό ποδήλατο ή διάδρομο ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση.

Ποτέ δεν είναι αργά για να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Οι επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής έχουν οφέλη σε οποιαδήποτε ηλικία. Το να είσαι δραστήριος, να τρως μια ισορροπημένη διατροφή και να κάνεις άλλες επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να είναι σωματικά και ψυχικά ικανοποιητικό σε οποιοδήποτε σημείο της ζωής.