Βιοψία μαστού

Η βιοψία μαστού είναι μια διαδικασία αφαίρεσης δείγματος ιστού μαστού για εξέταση. Το δείγμα ιστού αποστέλλεται σε εργαστήριο, όπου οι γιατροί που ειδικεύονται στην ανάλυση αίματος και ιστού σώματος εξετάζουν το δείγμα ιστού και παρέχουν διάγνωση. Μια βιοψία μαστού μπορεί να συνιστάται εάν έχετε μια ύποπτη περιοχή στο στήθος σας, όπως ένα εξόγκωμα του μαστού ή άλλα συμπτώματα καρκίνου του μαστού. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διερεύνηση ασυνήθιστων ευρημάτων σε μαστογραφία, υπερηχογράφημα ή άλλη εξέταση μαστού. Τα αποτελέσματα μιας βιοψίας μαστού μπορούν να δείξουν εάν η εν λόγω περιοχή είναι καρκίνος του μαστού ή εάν δεν είναι καρκινική. Η αναφορά παθολογίας από τη βιοψία μαστού μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να καθορίσει εάν χρειάζεστε επιπλέον χειρουργική επέμβαση ή άλλη θεραπεία.

Ο λόγος που γίνεται η βιοψία

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει βιοψία μαστού εάν:

 • Εσείς ή ο γιατρός σας αισθάνεστε ένα εξόγκωμα ή πάχυνση στο στήθος και ο γιατρός σας υποπτεύεται καρκίνο του μαστού
 • Η μαστογραφία σας δείχνει μια ύποπτη περιοχή στο στήθος σας
 • Ένα υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία μαστού (MRI) αποκαλύπτει ένα ύποπτο εύρημα
 • Έχετε ασυνήθιστες αλλαγές στη θηλή

Κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη βιοψία μαστού περιλαμβάνουν:

 • Μώλωπες και πρήξιμο του μαστού
 • Λοίμωξη ή αιμορραγία στο σημείο της βιοψίας
 • Αλλαγή της εμφάνισης του μαστού, ανάλογα με το πόσο ιστός αφαιρείται και πώς επουλώνεται το στήθος
 • Πρόσθετη χειρουργική επέμβαση ή άλλη θεραπεία, ανάλογα με τα αποτελέσματα της βιοψίας

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν αναπτύξετε πυρετό, εάν το σημείο της βιοψίας γίνει κόκκινο ή ζεστό. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια λοίμωξης που μπορεί να απαιτούν άμεση θεραπεία.

Πώς προετοιμάζεστε

Πριν από τη βιοψία μαστού, ενημερώστε το γιατρό σας εάν:

 • Έχετε οποιεσδήποτε αλλεργίες
 • Έχετε πάρει ασπιρίνη τις τελευταίες επτά ημέρες
 • Λαμβάνετε φάρμακα για την αραίωση του αίματος
 • Δεν μπορείτε να ξαπλώσετε στο στομάχι σας για μεγάλο χρονικό διάστημα

Εάν η βιοψία μαστού θα γίνει με χρήση μαγνητικής τομογραφίας, ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε καρδιακό βηματοδότη ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή στο σώμα σας. Ενημερώστε επίσης το γιατρό σας εάν είστε έγκυος ή νομίζετε ότι μπορεί να είστε έγκυος. Η μαγνητική τομογραφία γενικά δεν συνιστάται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Μετά από βιοψία μαστού

Με όλους τους τύπους βιοψίας μαστού εκτός από τη χειρουργική βιοψία, θα επιστρέψετε στο σπίτι μόνο με επιδέσμους και μια παγοκύστη πάνω από το σημείο της βιοψίας. Αν και θα πρέπει να το είστε πιο χαλαροί για το υπόλοιπο της ημέρας, θα μπορείτε να συνεχίσετε τις δραστηριότητές σας μέσα στη μέρα. Οι μώλωπες είναι συχνοί μετά από διαδικασίες βιοψίας. Για να ανακουφίσετε τον πόνο και την ενόχληση μετά από βιοψία μαστού, μπορείτε να πάρετε ένα παυσίπονο και να εφαρμόσετε μια παγοκύστη για να μειώσετε το πρήξιμο.

Εάν κάνετε χειρουργική βιοψία, πιθανότατα θα κάνετε ράμματα. Πιθανότατα θα πάτε σπίτι την ίδια μέρα της διαδικασίας και μπορείτε συνήθως να συνεχίσετε τις δραστηριότητές σας την επόμενη μέρα. Ο γιατρός σας θα σας πει πώς να προστατεύσετε τα ράμματά σας τις επόμενες μέρες.