Καρκίνος του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι καρκίνος που σχηματίζεται στα κύτταρα του μαστού. Μετά τον καρκίνο του δέρματος, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος που διαγιγνώσκεται στις γυναίκες. Μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, αλλά είναι πολύ πιο συχνός στις γυναίκες.

Η ουσιαστική υποστήριξη για την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού και η χρηματοδότηση της έρευνας συνέβαλε στη δημιουργία προόδου στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Τα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο του μαστού έχουν αυξηθεί και ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με αυτήν την ασθένεια μειώνεται σταθερά, κυρίως λόγω παραγόντων όπως η έγκαιρη ανίχνευση, μια νέα εξατομικευμένη προσέγγιση στη θεραπεία και η καλύτερη κατανόηση της νόσου.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ένα εξόγκωμα του μαστού που έχει διαφορετική αίσθηση από τον περιβάλλοντα ιστό
  • Αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα ή την εμφάνιση ενός μαστού
  • Αλλαγές στο δέρμα πάνω από το στήθος

Αιτίες

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται όταν ορισμένα κύτταρα του μαστού αρχίζουν να αναπτύσσονται ανώμαλα. Αυτά τα κύτταρα διαιρούνται πιο γρήγορα από τα υγιή κύτταρα και συνεχίζουν να συσσωρεύονται. Τα κύτταρα μπορεί να εξαπλωθούν (μετάσταση) μέσω του μαστού σας στους λεμφαδένες σας ή σε άλλα μέρη του σώματός σας.

Ο καρκίνος του μαστού ξεκινά συχνότερα με κύτταρα στους αγωγούς που παράγουν γάλα (διηθητικό καρκίνωμα του πόρου). Ο καρκίνος του μαστού μπορεί επίσης να ξεκινήσει στον αδενικό ιστό που ονομάζεται λοβός (διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα) ή σε άλλα κύτταρα ή ιστό εντός του μαστού.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ορμονικούς παράγοντες, τον τρόπο ζωής και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αλλά δεν είναι σαφές γιατί μερικοί άνθρωποι που δεν έχουν παράγοντες κινδύνου αναπτύσσουν καρκίνο, ενώ άλλοι άνθρωποι με παράγοντες κινδύνου δεν το κάνουν ποτέ. Είναι πιθανό ότι ο καρκίνος του μαστού προκαλείται από μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση της γενετικής σας σύνθεσης και του περιβάλλοντος σας.

Κληρονομικός καρκίνος του μαστού

Οι γιατροί εκτιμούν ότι περίπου το 5 με 10 τοις εκατό των καρκίνων του μαστού συνδέονται με γονιδιακές μεταλλάξεις που περνούν από γενεές μιας οικογένειας. Έχει εντοπιστεί ένας αριθμός κληρονομικών μεταλλαγμένων γονιδίων που μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα καρκίνου του μαστού. Τα πιο γνωστά είναι το γονίδιο του καρκίνου του μαστού 1 (BRCA1) και το γονίδιο του καρκίνου του μαστού 2 (BRCA2), τα οποία αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο τόσο του καρκίνου του μαστού όσο και των ωοθηκών.

Εάν έχετε ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή άλλων μορφών καρκίνου, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια εξέταση αίματος για να βοηθήσει στον εντοπισμό συγκεκριμένων μεταλλάξεων στο BRCA ή σε άλλα γονίδια που περνούν από την οικογένειά σας.

Μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού για γυναίκες με υψηλό κίνδυνο

Εάν ο γιατρός σας έχει αξιολογήσει το οικογενειακό ιστορικό σας και έχει διαπιστώσει ότι έχετε άλλους παράγοντες, όπως μια προκαρκινική κατάσταση του μαστού, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, μπορείτε να συζητήσετε επιλογές για τη μείωση του κινδύνου σας, όπως:

  • Προληπτικά φάρμακα (χημειοπρόληψη). Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε γυναίκες με υψηλό κίνδυνο της νόσου. Αυτά τα φάρμακα ενέχουν κίνδυνο παρενεργειών, επομένως οι γιατροί κρατάνε αυτά τα φάρμακα για γυναίκες που έχουν πολύ υψηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Συζητήστε τα οφέλη και τους κινδύνους με το γιατρό σας.
  • Προληπτική χειρουργική. Οι γυναίκες με πολύ υψηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού μπορούν να επιλέξουν να αφαιρέσουν τους υγιείς μαστούς τους χειρουργικά (προφυλακτική μαστεκτομή). Μπορούν επίσης να επιλέξουν να αφαιρέσουν τις υγιείς ωοθήκες τους (προφυλακτική ωοθηκεκτομή) για να μειώσουν τον κίνδυνο τόσο του καρκίνου του μαστού όσο και του καρκίνου των ωοθηκών.