Εξέταση μαστών

Έλεγχος καρκίνου του μαστού σημαίνει έλεγχος του μαστού μιας γυναίκας για καρκίνο πριν εμφανιστούν συμπτώματα της νόσου. Όλες οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνονται από τον γιατρό τους για τις καλύτερες επιλογές προσυμπτωματικού ελέγχου για αυτές. Όταν σας ενημερώνουν για τα οφέλη και τους κινδύνους του προσυμπτωματικού ελέγχου και αποφασίζετε με τον γιατρό σας εάν ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι κατάλληλος για εσάς.

Αν και ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του μαστού δεν μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του μαστού, μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη ανεύρεσή του, και είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί. Μιλήστε με το γιατρό σας για το ποιες εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού είναι κατάλληλες για εσάς και πότε πρέπει να τις κάνετε.

Εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού

Μαστογραφία

Η μαστογραφία είναι μια ακτινογραφία του μαστού. Για πολλές γυναίκες, οι μαστογραφίες είναι ο καλύτερος τρόπος για να εντοπιστεί έγκαιρα ο καρκίνος του μαστού, όταν είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί και πριν γίνει αρκετά μεγάλος ώστε να προκαλέσει συμπτώματα. Η τακτική μαστογραφία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού. Αυτή τη στιγμή, η μαστογραφία είναι ο καλύτερος τρόπος για να εντοπιστεί ο καρκίνος του μαστού για τις περισσότερες γυναίκες σε ηλικία προληπτικού ελέγχου.

Μαγνητική Τομογραφία Μαστού (MRI)

Η μαγνητική τομογραφία μαστού χρησιμοποιεί μαγνήτες και ραδιοκύματα για τη λήψη φωτογραφιών του μαστού. Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιείται μαζί με μαστογραφίες για τον έλεγχο των γυναικών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Επειδή οι μαγνητικές τομογραφίες μπορεί να φαίνονται μη φυσιολογικές ακόμα και όταν δεν υπάρχει καρκίνος, δεν χρησιμοποιούνται για γυναίκες με μέσο κίνδυνο.

Άλλες Εξετάσεις

Κλινική εξέταση μαστού

Η κλινική εξέταση μαστού είναι μια εξέταση από γιατρό, ο οποίος χρησιμοποιεί τα χέρια του για να αισθανθεί εξογκώματα ή άλλες αλλαγές.

Αυτογνωσία του μαστού

Η εξοικείωση με την εμφάνιση και την αίσθηση του στήθους σας μπορεί να σας βοηθήσει να παρατηρήσετε συμπτώματα όπως εξογκώματα, πόνο ή αλλαγές στο μέγεθος που μπορεί να σας προβληματίσουν. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αλλαγές που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας αυτοεξέτασης μαστού. Θα πρέπει να αναφέρετε τυχόν αλλαγές που παρατηρείτε στον γιατρό σας. Η κλινική εξέταση μαστού ή η αυτοεξέταση μαστού δεν έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού.

Οφέλη και κίνδυνοι του προσυμπτωματικού ελέγχου

Κάθε προληπτικό τεστ έχει οφέλη και κινδύνους, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε προληπτική εξέταση, όπως μια μαστογραφία.

Όφελος του προσυμπτωματικού ελέγχου

Το όφελος του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι η έγκαιρη εύρεση του καρκίνου, όταν είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί.

Κίνδυνοι του προσυμπτωματικού ελέγχου

Οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα, όταν ένας γιατρός βλέπει κάτι που μοιάζει με καρκίνο αλλά δεν είναι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες εξετάσεις, οι οποίες μπορεί να είναι δαπανηρές, επεμβατικές, χρονοβόρες και μπορεί να προκαλέσουν άγχος. Οι εξετάσεις μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε υπερδιάγνωση, όταν οι γιατροί βρίσκουν έναν καρκίνο που δεν θα μπορούσε να προκαλέσει συμπτώματα ή προβλήματα ή ακόμη και να υποχωρήσει από μόνος του.

Η θεραπεία αυτών των καρκίνων ονομάζεται υπερθεραπεία. Η υπερθεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει θεραπείες που συνιστώνται για τον καρκίνο του μαστού, όπως χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν περιττές και ανεπιθύμητες παρενέργειες. Άλλες πιθανές βλάβες από τον προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν πόνο κατά τη διάρκεια των διαδικασιών και έκθεση σε ακτινοβολία από την ίδια τη μαστογραφία. Ενώ η ποσότητα ακτινοβολίας σε μια μαστογραφία είναι μικρή, μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι με την επανειλημμένη ακτινογραφία. Οι μαστογραφίες μπορεί επίσης να χάνουν ορισμένους καρκίνους, που ονομάζονται ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα των εξετάσεων, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει την εύρεση καρκίνου και τη λήψη θεραπείας.