Πρόληψη

Πρόληψη του καρκίνου του μαστού: Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο;

Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού ξεκινά με υγιεινές συνήθειες — όπως ο περιορισμός του αλκοόλ και η γυμναστική. Εάν ανησυχείτε για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, μπορεί να αναρωτιέστε εάν υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως το οικογενειακό ιστορικό, δεν μπορούν να αλλάξουν. Ωστόσο, υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;

Έρευνες δείχνουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ακόμη και σε γυναίκες υψηλού κινδύνου. Για να μειώσετε τον κίνδυνο:

  • Περιορίστε το αλκοόλ. Όσο περισσότερο αλκοόλ πίνετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξετε καρκίνο του μαστού. Η γενική σύσταση – με βάση την έρευνα για την επίδραση του αλκοόλ στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού – είναι να περιοριστείτε σε όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα, καθώς ακόμη και μικρές ποσότητες αυξάνουν τον κίνδυνο.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Εάν το βάρος σας είναι υγιές, προσπαθήστε να διατηρήσετε αυτό το βάρος. Εάν πρέπει να χάσετε βάρος, ρωτήστε το γιατρό σας για υγιεινές στρατηγικές για να το πετύχετε. Μειώστε τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε κάθε μέρα και αυξήστε αργά την ποσότητα της άσκησης.
  • Να είστε σωματικά δραστήριοι. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, το οποίο βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες θα πρέπει να επιδιώκουν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας αερόβιας δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας εβδομαδιαίως, συν προπόνηση ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
  • Θηλασμός. Ο θηλασμός μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Όσο περισσότερο θηλάζετε, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστατευτική δράση.
  • Περιορίστε τη μεταεμμηνοπαυσιακή ορμονοθεραπεία. Η συνδυασμένη ορμονοθεραπεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη της ορμονοθεραπείας. Ίσως μπορείτε να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας με μη ορμονικές θεραπείες και φάρμακα. Εάν αποφασίσετε ότι τα οφέλη της βραχυπρόθεσμης ορμονοθεραπείας υπερτερούν των κινδύνων, χρησιμοποιήστε τη χαμηλότερη δόση που λειτουργεί για εσάς και συνεχίστε να ζητάτε από τον γιατρό σας να παρακολουθεί το χρονικό διάστημα που παίρνετε ορμόνες.

Μπορεί μια υγιεινή διατροφή να αποτρέψει τον καρκίνο του μαστού;

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, καθώς και διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή με συμπλήρωμα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και ανάμεικτους ξηρούς καρπούς ενδέχεται να έχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Η μεσογειακή διατροφή εστιάζει κυρίως σε φυτικές τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Οι άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή επιλέγουν υγιή λίπη, όπως το ελαιόλαδο, αντί για το βούτυρο και τρώνε ψάρι αντί για κόκκινο κρέας. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι επίσης βασικός παράγοντας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Υπάρχει σχέση μεταξύ των αντισυλληπτικών χαπιών και του καρκίνου του μαστού;

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η ορμονική αντισύλληψη, η οποία περιλαμβάνει αντισυλληπτικά χάπια και σπιράλ που απελευθερώνουν ορμόνες, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αλλά ο κίνδυνος θεωρείται πολύ μικρός και μειώνεται αφού σταματήσετε να χρησιμοποιείτε ορμονικά αντισυλληπτικά. Μια πρόσφατη μελέτη που έδειξε συσχέτιση μεταξύ της χρήσης ορμονικής αντισύλληψης και του καρκίνου του μαστού. Συζητήστε τις επιλογές αντισύλληψης με το γιατρό σας. Εξετάστε επίσης τα οφέλη της ορμονικής αντισύλληψης, όπως ο έλεγχος της εμμηνορροϊκής αιμορραγίας, η πρόληψη μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και η μείωση του κινδύνου άλλων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ενδομητρίου και του καρκίνου των ωοθηκών.

Τι άλλο μπορώ να κάνω;

Να είστε προσεκτικοί σχετικά με την ανίχνευση καρκίνου του μαστού. Εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στο στήθος σας, όπως νέο εξόγκωμα ή αλλαγές στο δέρμα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Επίσης, ρωτήστε το γιατρό σας πότε να ξεκινήσετε μαστογραφίες και άλλες εξετάσεις με βάση το προσωπικό σας ιστορικό.